50 is het nieuwe 30, ook op de arbeidsmarkt?

11 februari 19

Ondanks de krappe arbeidsmarkt is er één doelgroep die nog steeds moeilijk aan het werk komt: de 50-plusser. Ze zijn te duur, gaan niet mee met hun tijd, hebben een hoger risico op ziekteverzuim…Zo maar enkele statements die werkgevers maken als je met ze in gesprek gaat over de ideale kandidaat voor een bepaalde functie. Maar is dat wel zo? En zijn dat geen achterhaalde vooroordelen?  

Leeftijd hoeft geen rol te spelen

Tuurlijk, er zijn werknemers die de 45 zijn gepasseerd en die zich niet verder hebben ontwikkeld. Of die verwachten dat ze hun huidige salaris en voorwaarden kunnen behouden bij een nieuwe werkgever. Zoals je ook dertigers hebt die zo hard zijn gegroeid dat ze al aan de top van hun salaris én niveau zitten. Leeftijd hoeft geen rol te spelen bij de selectie van de juiste kandidaat.

Jezelf blijven ontwikkelen

Je hebt vijftigers of zestigers die nog jong van geest zijn, zich nog niet afgeschreven voelen en nog actief willen meedraaien op de arbeidsmarkt. Opnieuw aan het werk kunnen is voor hen veel belangrijker dan een hoog nettoloon of een mooie bedrijfswagen. Ze voelen zich simpelweg nog ‘te jong’ om al thuis te zitten. Monique van den Eijnden is 47 jaar en werkt sinds 1996 in de technologiebranche. In 2018 besloot ze dat het tijd was voor iets nieuws. Zij heeft geen moeite gehad met het vinden van een nieuwe baan. Inmiddels werkt ze al enige tijd als Senior Office Manager bij een groot technologiebedrijf en heeft ze weer een vast contract. “Het is ook afhankelijk van de functie en het bedrijf of leeftijd een issue is. Voor de ene functie is bijvoorbeeld meer (levens)ervaring en mensenkennis nodig dan voor de andere. Om aantrekkelijk te blijven voor de arbeidsmarkt is het vooral belangrijk dat je jezelf blijft uitdagen en ontwikkelen. Dat geldt ook voor 50-plussers die al enige tijd geen baan meer hebben en willen terugkeren op de arbeidsmarkt. De ontwikkelingen gaan te snel om achterover te leunen.”

Nog nooit afgewezen op leeftijd

Ingrid Hoogervorst, werkzaam als Executive Assistant bij een internationale financiële dienstverlener in Amsterdam, is al sinds 1981 werkzaam bij diverse organisaties. Zij is nog nooit afgewezen o.b.v. leeftijd. Ondanks of juist dankzij haar ervaring, heeft zij de overstap durven te maken van een baan met een vast contract naar een nieuwe uitdaging met een contract voor bepaalde tijd. “Ik heb een schat aan ervaring die waardevol is voor bedrijven. Als je je flexibel opstelt, de kansen pakt die voorbij komen en je blijft openstaan voor nieuwe dingen, hoeft leeftijd geen probleem te zijn. Het is vooral belangrijk dat je met je tijd meegaat. Het vak is veranderd, breder geworden. De manier van werken is heel anders. Als je jezelf niet blijft ontwikkelen en uitdagen, dan loop je vroeg of laat tegen de lamp.” Ingrid merkt wel dat jongere medewerkers technische zaken sneller oppikken. Daarentegen, een 50-plusser zit al minstens 25 tot 30 jaar in het vak en weet dus waarmee hij bezig is. Deze ervaring geeft rust en stabiliteit.

Combinatie tussen jong en oud waardevol

Juist de combinatie van jong en oud kan heel waardevol zijn voor een bedrijf. Jonge mensen hebben nood aan verandering en zijn snel aan een nieuw project toe. “Een ervaren medewerker is duurzamer inzetbaar in een bepaalde richting. Ik heb al diverse malen meegemaakt dat een jongere medewerker na enige tijd beslist om te switchen omdat een bepaalde discipline of beroep achteraf minder goed bevalt,” vertelt Bas Witmer, General Manager Meyer Burger Technology. ”Een oudere medewerker brengt rust, kennis, ervaring en stabiliteit. Zij zijn over het algemeen eerder bereid om werkzaamheden te doen die niet direct bij hun takenpakket horen of lager zijn dan hun kwalificatieniveau. Aan de andere kant zijn aanpassingen aan een bepaald werkproces soms wat lastiger. Zeker bij medewerkers die het gewend zijn om bepaalde werkzaamheden volgens een bepaald proces te doen omdat zij dat zo jaren hebben gedaan. Dan kan het soms wat meer tijd en energie kosten om daarin een bepaalde flexibiliteit te krijgen.”

Rol van de overheid

De rol van de overheid is nog te beperkt m.b.t. het stimuleren van het bedrijfsleven om 50-plussers aan te nemen. En dat terwijl er sprake is van een krappe arbeidsmarkt. In samenwerking met het bedrijfsleven kan omscholing gefinancierd en gestimuleerd worden of certificering op basis van werkverleden. De pensioengerechtigde leeftijd is nu 67 jaar en zal in de toekomst nog hoger worden. Iemand van 50-plus is dus nog lang niet afgeschreven in de huidige arbeidsmarkt. De overheid kan bijdragen aan het doorbreken van het dogma van de 50-plussers.

50 is het nieuwe 30, ook op de arbeidsmarkt!

De 50-plusser van nu is een aanwinst voor iedere organisatie. Althans, de 50-plusser die gemotiveerd is om opnieuw werk te vinden en die zichzelf blijft ontwikkelen en uitdagen. Hij brengt naast een bulk aan kennis en ervaring ook rust, stabiliteit, wijsheid en loyaliteit mee. Waardevolle eigenschappen en vaardigheden die overgebracht kunnen worden aan de jongere garde. Laten we daarom met z’n allen verder kijken dan een geboortedatum en ga gewoon eens het gesprek aan!

 

ExcellentMatch, februari 2019